16.12.2015

Paistettu mantelijuusto

En aina jaksa kirjoittaa (muiden) resepteistä, jotka olen toistanut sellaisenaan, mutta nyt on kyllä ihan pakko! Tämän huikean uunijuuston ohje löytyi Maple Spice -blogista, ja olin tästä erityisen tohkeissani koska reseptissä ei vaadita käyttämään agar agaria, tapiokatärkkelystä tai muita itselleni pelottavia ja vieraita aineita.

Juustomassa matkalla jääkaappiin valumaan

Mukavuusalueellani mielelläni pysyttelevänä ihmisenä voin luvata, ettei tämän tekeminen ole muutoinkaan vaikeaa; haastavinta koko hommassa oli harsokankaan löytäminen (onneksi viisas äitini osasi neuvoa kaupan josta sitä sai).

  • 150 g mantelijauhoa
  • 0,6 dl sitruunamehua
  • 1,2 dl vettä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuina
  • 1 1/4 tl suolaa

Aja kaikki ainesosat tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa (tai kulhossa sauvasekoittimella). Ohjeen mukaan tehtynä valmis massa on aika kirpsakkaa ja suolaista, mutta älä turhaan säikähdä; maut tasoittuvat uunissa. (Mikä ettei tätä voisi maustaa lisääkin esim. yrteillä.)

Vuoraa siivilä harsokankaalla (itse taittelin kankaan kaksin kerroin) ja kaavi juustomassa siivilään. Taittele kankaan reunat massan päälle ja solmi tiiviisti tai sulje esim. kumilenkillä. Siivilä kulhon päälle ja kulho jääkaappiin (kannattaa valuttaa yön yli tai ainakin 8 tunnin ajan). Jos haluat, voit asettaa massan päälle painon.

Valmis juusto, huraa!

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele sopivan kokoinen uuninkestävä astia öljyllä ja kumoa valutettu massa siihen sileä puoli ylöspäin. Paista n. 40 min, tarkkaile ettei juuston pinta tummu liikaa. Syö leivän tai ihan minkä vaan kanssa.

"Maistuu marsipaanilta", totesi yksi syöjistä, mutta arvatkaas mitä - MARSIPAANI ON HYVÄÄ (kirjoitan toki aina vahingossa marsinaapi terveisin äidinkielestä Laudatur vuonna 2003). Muistakaa myös että karvasmanteli peittää alleen erään tunnetun myrkyn maun. Just sayin'.

Juomasuositus: Parés Baltà 'b' Cava Brut
Musiikkisuositus: Beck - Cyanide Breath Mint

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti