15.10.2015

Pinaatti-artisokkadippi

Löysin tämän pohjoisamerikkalaisena juhlaruokana tunnetun uunidipin reseptin aikoja sitten jostain (naisten)lehdestä, ja olen sitä vuosien saatossa soveltanut enemmän tai vähemmän mm. muuttamalla ohjeen vegaaniseksi. Internet on oletettavasti ääriään myöten täynnä pinaattidippireseptejä, joten lähdemateriaalia löytyy. Joihinkin ohjeisiin tulee majoneesia, mutta itse en kokenut sitä tässä tarpeelliseksi.

Dippi matkalla uuniin; valmiin tuotteen unohdin tietenkin kuvata.


  • 300 g pakastepinaattia (Lidln pakastealtaasta löytyvä pinaatti, merkkiä en nyt muista, on huippua; ei sellaista mujua kuin useilla muilla valmistajilla ja hinta-laatusuhde on myös oivallinen)
  • 1 tölkki veteen tai öljyyn säilöttyjä artisokan sydämiä
  • 70 g Violifen pizzajuustoa
  • 70 g Violifen parmesania
  • 100 g Oatly iMat Fraichea
  • 100 g Violifen maustamatonta tuorejuustoa
  • 2-3 kynttä valkosipulia
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 1-3 tl sitruunamehua
  • 1 rkl tummansinistä Keijua
  • (tilkka soija- tai muuta kasvimaitoa)

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen, sulata pinaatit ja valuta artisokat. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet haluamallasi tavalla. Kuumenna Keiju paistinpannulla ja kuullota valkosipulit, varo polttamasta! Kippaa joukkoon artisokat ja paistele hetki ennen kuin lisäät pinaatin. Mausta paistaessasi pippurilla ja suolalla (muistathan että juustoissa on myös runsaasti suolaa). Kun kaikki ovat sopivasti hieman paistuneet ja sekaisin, kaada seos kulhoon jossa voit ajaa sen mössöksi sauvasekoittimella tai vastaavalla. (Jos haluat että dipissäsi on sattumia, voit myös hienontaa artsokat veitsellä haluamasi kokoisiksi kappaleiksi ennen paistamista ja jättää koneellisen myöhennyksen väliin.)

Raasta pizzajuusto ja parmesani, ja sekoita pinaatti-artisokkaseokseen fraichen ja tuorejuuston kanssa. Mausta sitruunamehulla. Jos seos tuntuu liian paksulta, voit notkistaa sitä lorauksella soijamaitoa; uunista tullessaan dippi on kuitenkin yleensä hyvin pehmeää ja yhteistyökykyistä. Lusikoi sopivan kokoiseen uuninkestävään astiaan ja paista 20-30 min, peitä foliolla jos dippi meinaa tummua pinnalta liikaa kesken paiston. Syö onnellisena rapsakkakuorisen leivän kanssa. Itse tarjosin tätä lempi-ihmisilleni viettäessäni syntymäpäivääni; kelpasi.

Juomasuositus: hapokas valkkari, esim. vegaaninen Yalumba Y Series Pinot Grigio Musiikkisuositus: Maps & Atlases - Artichokes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti